lördag, november 08, 2008

Kulturnatt i Södertälje 8/11 2008

Kulturnattens guldskynke

Jag tillbringar nästan ett halvt dygn på Luna kulturhus i Södertälje och har nyss lyssnat på Elmore Janssons flygande cirkus. De beskrivs helt bisarrt i programmet som ett nytt band med rötterna i 1980-talspunken. Däremot stämmer den vidare beskrivningen om influenser från Muddy Waters och Roffe Wikström. Alltså ett band i Södertäljes bluestradition.

Elmore Janssons flygande cirkus på scen

Elmore Janssons flygande cirkus på scen

Mer blues finns det egentligen hos Kajsa Grytt som spelar just nu. Hon gjorde nyss en samling låtar baserade på möten med kvinnliga fångar på Färingsöanstalten. Kajsa växlar mellan akustisk gitarr och en Telecaster. Allt är inte perfekt, men det finns en närvaro och intensitet som gör henne betydligt mer angelägen än tradblues, hur välspelad den än är.

Kajsa Grytt

Jens Lapidus berättade tidigare i kväll om bakgrunden till sitt skrivande. Det började som notiser i en anteckningsbok på väg hem efter en dag i rätten. Han beskrev också hur han undviker att ha en polis som hjälte och centralfigur, ett upplägg som enligt honom är typisk för den svenska traditionen inom deckare och kriminallitteratur. Lapidus har också arbetat med sitt språk för att få fart i beskrivningarna och berättandet. Han ser själv fler paralleller mellan sitt skrivande och amerikansk tradition än med engelska och svenska spänningsförfattare.

Jens Lapidus

Inför en glesnande publik avslutas Kulturnatten av poeten Daniel Boyacioglu. Jag lyssnade en kort stund, men var väl inte så intresserad. Det var också dags att packa ihop, hitta bilen och rulla hem mot Gnesta.

Daniel Boyacioglu

Jag har sagt det förr och säger det igen: även om alla enskilda uppträdanden är omistliga, så är det ändå så här jag tycker att bibliotek och kulturhus borde vara minst en gång i veckan. Festligt folkligt och fullsatt! Men eftersom det ligger ett väldigt stort arbete bakom såna här evenemang får man vara glad att det händer en gång per år. Tack alla som slet för att det skulle bli av!

Till slut något som finns kvar och kan beskådas även efter Kulturnatten, nämligen ett antal glada och ledsna mobiler som hänger i Lunagallerian utanför kulturhuset.

Luna kulturhus mobiler

Inga kommentarer: