fredag, september 26, 2008

Dagstidningar på Bökmässan

Tillbringade hela gårdagen på Bok & bibliotek och hade till och med ett miniseminarium som inte drog många själar. Ämnet är väl inte någon publikmagnet: "Morgondagens arkiverade tidning"

Men det är väldigt spännande att vi på Kungl. biblioteket tillsammans med Norrköpings tidningar kanske är på väg att hitta ett bättre sätt att spara och visa de två miljoner sidor dagstidningar som utkommer varje år i Sverige. Idag mikrofilmar vi fortfarande allt detta på svartvit film och denna film används verkligen flitigt. Den garanterar också att dagstidningarna finns kvar under mycket lång tid, sisådär 500 år eller mer.

Men med dagens färgtryck är resultatet på filmen inte alltid så lysande. Dessutom vill vi helt säkert ha materialet i digital form i framtiden och det vore då minst sagt jobbigt att behöva gå omvägen via skanning av filmen, när tidningarna själva har materialet i en digital form som är mycket bättre, nämligen de tjusiga pdf-filer som används för att göra tryckplåtar på tryckeriet. Det är dessa vi vill ha!

Och när vi väl har dem, och kan visa upp dem, då tror jag att vi får den publik som inte fanns på seminariet :-)

2 kommentarer:

IT-mamman sa...

Hurra! För du fyller väl idag? Någon viskade det - kan det ha varit Facebook?

Par sa...

Tack! Jodå, ännu en årsring i min fårade panna :-) Och jag får surströmming till middag. Titta över om du blir sugen!